علیبنی شیخالاسلامی/ شهرآرانیوز - کنفدراسیون فوتبال آسیا بهطوررسمی اعلام کرد ۵ کشور هند، ایران، قطر، عربستان و ازبکستان میزبان جام ملتها در سال ۲۰۲۷ شدهاند. روزنامه الوطن و الرایه قطر دراینباره نوشتهاند که قطر بهدلیل میزبانی جامجهانی در سال ۲۰۲۲ شانس زیادی برای برگزاری جام ملتها در سال ۲۰۲۷ دارد. این نشریات نوشتهاند بهمنظور برگزاری جامجهانی در سال ۲۰۲۲ فدراسیون فوتبال قطر به کمک دولت این کشور و همچنین فیفا ورزشگاههای مجهزی ساخته است و این استادیومها به بهترین شکل ممکن میتوانند میزبان جام ملتها در سال ۲۰۲۷ باشند.
شانس اول برای قطر
همانطور که نشریات قطری نوشتهاند، شانس قطر برای میزبانی این رقابتها بیشتر از دیگررقباست. وقتی کشوری برای میزبانی جامجهانی آماده میشود، بهطورحتم ۵ سال بعد از آن میتواند بهراحتی برگزارکننده جام ملتها باشد؛ بهویژه که در این ۵ سال در همه زمینهها امکان دستیابی به تجهیزات بهتری را درزمینه سختافزار و نرمافزار وجود دارد. با توجه به گرمی هوا در قطر، فدراسیون فوتبال این کشور پیشنهاد داده است که جام ملتها را در تعطیلات زمستانی برگزار کند. همانطور که برای برگزاری جامجهانی چنینپیشنهادی را به فیفا ارائه داده است. البته قطر استادیومهایی ساخته است که میتوانند در جریان بازی، هوای در گردش استادیوم را خنک کنند و این به کمک دستگاههای پیشرفته خنککننده هوا خواهد بود. قطریها حتی کاری کردهاند که پیادهروهای شهر دوحه هنگام برگزاری جامجهانی ۲۰۲۲ خنک خواهد شد. همه اینها بهایندلیل است که تماشاگران تیمها از سفر به دوحه خاطره خوشی داشته باشند و بعد از جامجهانی، قطر را بهعنوان یکی از کشورهای توریستی انتخاب کنند.
قطر تنها به یک بهانه میزبان جام ملتها نخواهد شد؛ اینکه فدراسیون فوتبال آسیا به بهانه توسعه فوتبال، میزبانی را به کشور دیگری اعطا کند. عربستان هم از نظر تجهیزات سختافزاری و نرمافزاری شرایط خوبی دارد. شاید امکانات این کشور درزمینه برگزاری بازیهای بینالمللی به اندازه قطر نباشد، بهایندلیل که قطر برای میزبانی جامجهانی آماده میشود، اما بهطورحتم نزدیک به قطر است. عربستان در سالهای اخیر با برخی تغییرات اجتماعی نیز مواجه شده است که این تغییرات به میزبانی عربستان کمک خواهد کرد. ازجمله اینکه تماشاگران خانم خارجی منعی برای حضور در استادیومهای فوتبال ندارند و تماشاگران خانم داخلی هم میتوانند با شرایط خاص در استادیوم حاضر شوند. عربستانیها بر این عقیدهاند که میزبانی جام ملتها در سال ۲۰۲۷ باید به آنها اعطا شود، بهاین دلیل که قطر یک امتیاز بزرگ از فیفا گرفته است؛ میزبانی جامجهانی. بهواقع عربستانیها میگویند همه امتیاز میزبانی نباید برای یک کشور باشد.
ازبکستان و هند بهدنبال اولین میزبانی
دولت ازبکستان در سالهای اخیر به خیلی از باشگاهها برای ساخت استادیومهای اختصاصی کمک کرده است. استادیومهای شیکی در شهر تاشکند و دیگرشهرهای این کشور ساخته شده است. ازبکها در مهرماه میزبان جام ملتهای جوانان آسیا خواهند بود و شیوه برگزاری این بازیها در نگاه کنفدراسیون فوتبال آسیا به این کشور در تعیین میزبان جام ملتها دخیل خواهد بود. ازبکها امید زیادی دارند که این امتیاز به آنها اعطا شود و دولت این کشور اعلام کرده است درصورتیکه ازبکستان میزبان جام ملتها شود، به رفع نواقص کمک زیادی خواهد کرد.
هند نیز در سالهای اخیر گامهای زیادی برای پیشرفت در فوتبال برداشته و چندسالی است که میکوشد با برگزاری مسابقات فوتبال آسیایی و جهانی در ردههای سنی مختلف، توانمندی خود را دراینزمینه به رخ بکشد. این کشور در سال ۲۰۱۶ میزبان جام ملتهای نوجوانان آسیا بود و در سال ۲۰۱۷ جامجهانی نوجوانان را در جزیره گوای هند برگزار کرد. این کشور جذاب و البته پررمزوراز خیلی امیدوار به تغییر نگاه کنفدراسیون فوتبال آسیاست. دولت هند اعلام کرده است این کشور برای برگزاری میزبانی جام ملتها در سال ۲۰۲۷ از هیچیک از رقبای خود کمتر ندارد و به بهترین شکل ممکن میتواند بازیها را برگزار کند.
ایران در اندیشه سومین میزبانی
ایران ۲ دوره در سالهای ۱۹۶۸ و ۱۹۷۶ میزبان جام ملتها بوده و این امتیاز بعد از انقلاب هنوز نصیب فوتبال ایران نشده است. برگزاری جام ملتها در ایران که یکی از قدرتهای اول فوتبال آسیا به حساب میآید، چالش جالبی برای کنفدراسیون فوتبال آسیا خواهد بود. دولت ایران اینبار برای تصاحب امتیاز میزبانی، همه تضمینهای لازم را به کنفدراسیون فوتبال آسیا داده است. پیشازاین ایران برای میزبانی جامجهانی فوتسال در سال ۲۰۲۰ تلاش زیادی کرده بود، اما امکاناتی که برای برگزاری بازیها به فیفا اعلام کرد، کافی نبود و این یک چالش در میزبانی جام ملتها در سال ۲۰۲۷ هم خواهد بود. البته ایران در سالهای اخیر استادیومهای خوبی ساخته است. فولادآرهنا، استادیوم زیبای امامرضا (ع)، استادیوم نقشجهان و بهزودی استادیوم اختصاصی مس نیز به بهرهبرداری خواهد رسید. کنفدراسیون فوتبال آسیا اگر ایران را بهعنوان میزبان جام ملتها انتخاب کند، این تصمیم را با نیت کمک به ایران برای برگزاری مسابقات بینالمللی اتخاذ خواهد کرد.
مسئله سیاسی در میزبانی ایران و عربستان
فوتبال ایران- عربستان سالهاست که وارد یک چالش شدهاند و این چالش، سیاسی است و شروعکننده آن هم فوتبال عربستان بوده است. تیمهای ایرانی و عربستانی سالهاست که به بهانه قطع روابط سیاسی، در کشور بیطرف با هم بازی میکنند. اینبار رقابت آنها برای گرفتن امتیاز میزبانی جام ملتها در سال ۲۰۲۷ جالب خواهد بود. سؤال مهم اینجاست اگر عربستان میزبان شود آیا تیم ایران به بهانه حضور در جام ملتها به این کشور سفر خواهد کرد؟ یا اگر ایران میزبان شود، عربستان به تهران سفر خواهد کرد؟ این میتواند یک چالش برای کنفدراسیون فوتبال آسیا برای تعیین میزبان جام ملتها در سال ۲۰۲۷ باشد. در روابط فوتبالی کشور هیچ تغییری ایجاد نشده است. هرچند در یکیدو سال اخیر صحبت از برگزاری بازی دوستانه بین ایران و عربستان به میان آمد، اما هیچگاه این اتفاق رخ نداد و روابط فوتبالی ۲ کشور همانند گذشته است و هیچ تغییری در آن ایجاد نشده است. شاید اگر ۲ کشور مشکلات فوتبالی خود را حل نکنند، کنفدراسیون فوتبال آسیا این ۲ کشور را به بهانه موجود از میزبانی جام ملتها در سال ۲۰۲۷ حذف کند.